Elképesztő – egy csillag robbanását örökítette meg az öcsödi asztrofotós

Megosztás

Nem akármilyen égi jelenséget mutatott be a nagyvilágnak Bagi László öcsödi asztrofotós. Laikus szemmel talán csak annyit látunk, hogy egy szemkápráztató fotóról van szó, a témában jártas hobbicsillagászok, vagy profik azonban tudják, hogy valójában egy óriás tömegű csillag végső nagy robbanásának emlékét örökítette meg.

A felvételein elsősorban mélyégfotók, csillaghalmazok, galaxisok, csillagképek láthatóak, hűtött Mono CCD kamerával készíti a képeket. Bagi László a honlapján úgy fogalmaz, fontosnak tartja, hogy a fotói egy olyan oldalát, részletét mutassák meg az Univerzumnak, ahogyan azt még nem láttuk.

„A Hattyú csillagképben található ez az érdekes terület, ahol a ködösség struktúráját nagyban színesíti egy szupernóva-robbanás lökéshulláma és a hullámfrontokba rendeződött gázok keveréke” – olvasható a csillagaszat.-hu-n elsősorban a középhaladók számára.

„Amikor először találkoztam asztrofotókkal, teljesen elvarázsolt a látványuk. Tudtam, hogy nem lehet könnyű dolog ezeket a távoli szépségeket megörökíteni, de soha nem gondoltam volna, hogy ilyen rögös út vezet hozzájuk. Ahogy azt már több helyen említettem, én is szabadszemes észlelőként kerültem kapcsolatba a csillagászattal. Öt éven keresztül fürkésztem az éjszakai égboltot távcsövön keresztül” – írja a kezdetekről.

A kiemelt képünkön látható színek és hullámformák a felrobbant csillagból származó gázok keveréke. A vörös szín hidrogén, a kék oxigén, kén és egyéb anyagok jelenlétére mutat.

Az új információk és tanácsok után újabb és újabb tesztelések és próbálkozások követték egymást Bagi elmondása szerint. „Nagyon sok olyan pillanatra emlékszem, amikor az éjszaka közepén úgy éreztem, hogy elegem van… Soha többé nem akarok fotózni! A csillagok deformálódtak, a kép életlen, a tükrök lepárásodtak, és az otthoni képfeldolgozás során a végeredmény soha nem közelítette meg az általam favorizált fotósok képeit. De mégis valami mindig tovább hajtott.”

A fotó adatai: távcső: Newton-asztrográf 200/800, kamera: Atik One6 mono, expozíciós idő: Halfa 18 óra, OIII 8 óra, SII 4 óra. Össz expozíciós idő: 30 óra. www.bagil.hu

Kapcsolódó cikkek